Talande webbLyssna

Bli miljönär-vänlig

För att inspirera till hållbar konsumtion lanserar Avfall Sverige tillsammans med flera kommuner en märkning, Miljönär - för alla som lagar, lånar och återanvänder. Genom hållbar konsumtion sparas både pengar och miljö.

Märkningen Miljönär har tagits fram av Avfall Sverige för att gynna en hållbar konsumtion genom återanvändning, samutnyttjande och reparation. Genom att livstiden på de varor vi använder förlängs minskar mängden avfall. Därmed sparas mycket pengar, både för privatpersoner och ur ett större, samhällsekonomiskt perspektiv.

Värmdö kommun medverkar

Miljönär-märkningen syftar till att lyfta upp initiativ som redan görs. Skomakare, cykelreparatörer, skräddare, secondhand och vintage är bara några exempel på verksamheter som kan märkas med Miljönär-dekalen.

 

På webbplatsen miljönär.selänk till annan webbplats kan verksamheter i kommunen som arbetar med att laga, låna och/eller återanvända ansöka om att få Miljönär-märkningen samt få tips och idéer.

Visste du att..?

  • Om du använder din mobiltelefon i tre istället för två år kan du spara 10 kg CO2-utsläpp. Det motsvarar att lyssna på Spotify på mobilen 24 timmar om dygnet i över 23 år.
  • Köp ett par jeans på second hand istället för ett par nya och spara – förutom pengar – 4 600 liter vatten. Så mycket vatten motsvarar över 6 timmars dusch.
  • Om du lånar en borrmaskin istället för att köpa en egen sparar du 25 kg CO2-utsläpp. Det motsvarar att dagligen titta på en 65" platt-TV (LED) i över 5 timmar i ett helt år.

Läs mer i Avfall Sveriges folder Miljönär

Till Miljönär-kampanjens egna frågor och svar sidalänk till annan webbplats


Senast publicerad: 2019-01-30