Matförgiftning

Misstänker du att du blivit matförgiftad på grund av att du ätit ett dåligt livsmedel på en restaurang eller från en livsmedelsaffär bör du snarast möjligt anmäla detta till kommunen. I bästa fall kan du då förhindra att även andra drabbas.

Anmäl matförgiftning

Du bör anmäla en misstänkt matförgiftning till kommunen. Ju tidigare anmälan kommer in desto större möjligheter finns att utreda vad som har hänt.

Blankett - anmälan matförgiftning

Orsaker till matförgiftning

Bristande kunskaper om hygien samt dålig rengöring är många gånger orsaken till matförgiftningar. Förvaring av mat i felaktig temperatur är också en vanlig orsak.

När du blir matförgiftad kan symptomen uppträda från en halvtimme till flera dagar efter att du åt det som orsakat matförgiftningen.

Vanliga symptom är:

  • illamående
  • magsmärtor
  • diarré
  • kräkningar
  • feber

För kökspersonal med magbesvär se information nedan. För rådgivning om din hälsa kontakta Vårdguiden 1177.

Förebygg matförgiftning

Du kan bli matförgiftad både av mat hemma i köket och om du äter ute. Det finns mycket du kan göra själv för att undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar:

  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk, se mer info nedan.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Sätt in kylvaror, exempelvis färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt.
  • Försök att ha en låg kylskåpstemperatur på max +8°C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Sätt in mindre mängder tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Större mängder mat kan kylas ner i vattenbad eller annat innan den sätts in i kylen för att förhindra att andra livsmedel värms upp i kylen.

Vinterkräksjukan

Den vanligaste orsaken till matförgiftningar på vinterhalvåret är vinterkräksjuka. Vinterkräksjukan orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Det räcker med ett mycket litet antal virus för att du ska bli sjuk.

Viruset dör vid upphettning. Om maten hettats upp till minst 72 grader dör viruset, men om du till exempel har skurit sallad eller rensat räkor så kan virus från händer eller droppar i utandningsluften ha smittat livsmedlen och stanna kvar.

Att tänka på vid och efter sjukdom

  • Släng alla livsmedel som du kommit i kontakt med som ska ätas utan att upphettas om du blir sjuk efter att just ha lagat mat. Du kan vara smittsam precis innan du blir sjuk.
  • Stanna hemma 48 h efter sista kräkning eller diarré! 48-h regeln gäller även för kökspersonal.
  • Om din personal blivit sjuk, rengör toalett, dörrhandtag, redskap med mera som den sjuke kan ha kommit i kontakt med.
  • När du kommer tillbaka till arbete i kök, var väldigt noga med handhygienen!

Senast publicerad: 2016-10-27