Tyck till

Mitt, ditt och allas vatten

Solen strålar genom vattenytan

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Under framför allt sommarhalvåret så märker vi av att vi måste spara på vattnet. Det är ditt, mitt och allas vatten, var rädd om det.

Grundvattennivån i Sverige är i största allmänhet god. Men i vissa kustnära områden, som exempelvis Stockholms skärgård, bör man vara försiktig med förbrukningen under sommaren. Grundvatten är det vatten i den del av jorden eller berggrunden där hålrummen är helt vattenfyllda, magasinen fylls på under vår och höst när det är mycket nederbörd. Under sommaren står grundvattennivån som lägst och det är också då uttagen är som störst.

Om vattnet på Sandön och Sandhamn - regler för användning 

På Sandhamn råder vattenbrist. Grundvattnet, som renas till dricksvatten här på ön, ligger ömtåligt inkapslat i sand som enda skydd från havsvattnet. Pumpas för mycket grundvatten upp, tränger saltvatten
in och förstör grundvattnet för lång tid framöver. Det är ditt, mitt och allas vatten, var rädd om det.

Från den 1 maj till den 30 september är det inte tillåtet att bevattna med slang, spola av båtar med slang eller fylla på pooler med kommunalt dricksvatten på Sandön, Telegrafholmen eller Lökholmen.

Läs mer om förbudet och vattendomen på Sandön.

Vill du bli vattensmart?

Utöver att låta bli att vattna med slang, fylla poolen eller skölja båten med dricksvatten, så finns det många små knep som var och en av oss kan praktisera i vår vardag för att spara på vattnet. Om vi alla gör en liten insats så gör det en stor skillnad i slutändan. Bli vattensmart!

  • Vattna gräsmattan och rabatterna med regnvatten som du samlat i tunnor vid stuprören
  • Fyll disk- och tvättmaskinen full innan du kör igång dem och använd kortprogram
  • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Med ett snålspolande duschmunstycke kan man halvera vattenmängden.
  • Diska inte under rinnande vatten
  • Ta en kort dusch istället för en lång.
  • Stäng av vattnet medan du schamponerar håret
  • Laga alla droppande kranar och rinnande toaletter.

Vill du veta mer om brunnar och grundvatten? Läs mer på sgu.se – Sveriges geologiska undersökninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast publicerad: 2017-04-19

Kontakt

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
varmdo.kommun@varmdo.se

 


Mer kontaktinformation

Mer information

Dokument