Tyck till

Arbete och framtid

Värmdö kommun har stor inflyttning och är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige, med en ung befolkning. Här finns goda möjligheter för unga vuxna att inleda eller återgå till studier, praktik och arbete.

Aktivitetsansvar

Kommunen har ett aktivitetsansvar för ungdomar mellan 16–19 år. Det innebär att kommunen ska hjälpa ungdomar som inte studerar eller arbetar att komma igång med studier, praktik eller arbete.

Du som är mellan 16–19 år och varken studerar eller arbetar kan kontakta kommunen.

Även föräldrar och arbetsgivare är välkomna att ta kontakt för information.


Testa dig!

För tio år sedan fanns inte många jobb som webbdesigners, IT-arkitekter eller aerobicstränare. Och ingen kan säkert säga vilka nya yrken som kommer att utvecklas under nästa tioårsperiod. Vad man vet är att det krävs en viss självkännedom för att veta vilka jobb som skulle passa just dig. Ett bra sätt att komma närmare framtiden är att göra ett intressetest eller ett yrkestest, se länkar i högerspalten.

Lagar och regler

Det finns en hel del lagar och regler kring extrajobb och jobb överhuvudtaget, till exempel arbetsmiljölagen. Du kan ha ett feriejobb från 13 års ålder, men du får inte jobba hur mycket som helst före 18 års ålder. Som ung kan du gå med i en fackförening till studentpris. Då får du det stöd du behöver för att skaffa ett jobb med bra villkor.

Läs mer under Länkar i högermarginalen.

Senast publicerad: 2017-11-09